onsdag den 27. april 2016


Tanker om hvordan jeg kan arbejde ”Science”-inspireret i forhold til de 3 årige og den hverdag og planlægning vi allerede har i Børnebo.

Jeg vil forsøge at koble tingene sammen, for at det giver mening for mig og for de børn jeg arbejder med.

Det første år børnene går i børnehave har vi fokus på:

·       Den gode start.

·       Dialogisk læsning.

·       Grundværksted.

·       Krop og bevægelse. (Eget indsatsområde i 2016/2017)

·       ”Mig selv” (Et projekt som også inkludere Fri for Mobberi)

Jeg vil gerne se om det er muligt at koble science på dette uden at det bliver for meget for børnene.


Jeg vil benytte bogen om den sorte kanin og komme omkring de 6 læreplanstemaer. Jeg er i gang med at lave en projektbeskrivelse (vores måde at lave smittemodel på). Her har jeg taget udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag for at det hele hænger sammen og vi arbejder ud fra de mål vi har for de 3 årige.

 
Den sorte kanin!

  • Sproglige kompetencer: (Dialogisk læsning)
Der er mange begreber i bogen og ved at benytte dialogisk læsning udvikles sproget. Jeg vil finde fokusord i bogen. Jeg vil være meget bevidst om metoderne ved dialogisk læsning!

  • Barnets alsidige personlige udvikling: (Den gode start)
Sætte ord på de følelser der er i bogen og generelt give udtryk for følelser osv. At børnene lærer om forskellige følelser. Kanin har forskellige følelser. Lærer barnet at være nysgerrig, undersøgende og spørgende.

  • Sociale kompetencer: (Mig selv)
Fællesskabsfølelse, samarbejde osv. Fri for mobberi kan også tænkes ind – måske kan bamseven hjælpe med de følelser kanin har. Vi hjælper hinanden, passer på hinanden, begyndende empati.

  • Krop og bevægelse: (Krop og bevægelse)
Bogen foregår i en skov og det giver anledning til at vi skal ud i skoven og bevæge os og undersøge "skygger". Vi kan afprøve at løbe hurtigt ligesom kanin, hoppe som kanin osv. Vi kunne lave stafet og se om vi kan løbe fra vores skygge.  Vi skal stimulere både grov og finmotorik. Finmotorik stimuleres også via grundværksted.

  • Natur og naturfænomener: (Science)
At arbejde med skygger og eksperimentere med dette. (Bruge lysbord, lygter, overhead til at eksperimentere med skygger) Observere/lade børnene undre sig over, hvornår der er skygger og inden skygger. (sol, skyer osv.) Gå på jagt efter skygger både ude og inde.
Kanin gemmer sig bag et træ – måske se på forskelle og ligheder på træer! Kan man gemme sig bag alle træer. Give børnene gode oplevelser i naturen.
Lege vi er kaniner ude i skoven. Undersøge hvor kaniner bor i naturen. Kanin svømmer – kan kaniner det? J Finde ud af mere om kaniner.  Hvad spiser den osv. Naturfaglig viden!!! Ved de 3 årige at der findes både kaniner og harer? Lad os undersøge forskellen sammen!

  • Kulturelle udtryksformer og værdier: (grundværksted)
Synge, læse og arbejde kreativt med udgangspunkt i bogen. At give børnene glæde ved at gå i dybden med en bog. Kreativt kan vi tegne/male skoven. Lave kanin og sorte kanin ud af forskellige materialer så der arbejdes med grundværksted. Præsentere børnene for forskellige materialer og lade dem selv lave en kanin.
Hvis børnene er meget optaget af bogen kan den også dramatisere!
 
Dette er bare nogle tanker. Jeg tænker det er vigtigt at følge børnenes interesse og lytte til deres ideer. Alt skal ikke planlægges på forhånd, men det er fint at have nogle ideer.
 
Jeg ved ikke om det kan være disse tanker jeg arbejde videre med i opgaven. Evt. også se på pædagogens rolle, vores læringssyn osv. Ved dog ikke om dette er for konkret og for lidt naturfagligt. Tænker også på hvilket teorier der skal tages fat i. Dette må jeg tale med Ida om. Det er i hvert fald noget jeg kan arbejde videre med i min hverdag, da det er denne måde vi arbejder på.

Didaktiske overvejelser:

I forhold til pædagogens rolle er det vigtigt at tænke på følgende:
  • Give børnene tid og ro til oplevelsesfasen, undersøgelsesfasen og refleksionsfasen.
  • Være bevidst om at gå foran, bagved og ved siden af børnene.
  • Tænke i æstetiske læreprocesser. ( det at være aktivt deltagende)
  • Skabe en eksperimenterende og udforskende praksis.
  • Tænke på indretning og læringsmiljøer.
  • Være opmærksom på børn med særlige behov og huske på tid, ro og gentagelser er vigtigt for børn.
 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar